•  Topservice en -kwaliteit
  •  Gratis bezorging onderdelen vanaf €100,-
  •  Familiebedrijf sinds 1990
  •  Duurzaam verzonden
  •  Achteraf betalen met Klarna

Bandopwinder van je rolluik zelf vervangen: hierbij uitleg hoe je dit kan doen!

Is je handbediende rolluik kapot? Grote kans dat of het rolluikband of de bandopwinder toe is aan vervanging. Wij leggen je eenvoudig uit hoe je zelf de bandopwinder en het rolluikband kunt vervangen.

Bandopwinder van je rolluik vervangen in stappen:

1. De Voorbereiding
Een goede voorbereiding is belangrijk voordat u begint met het vervangen van de bandopwinder. Bij het kopen van een nieuwe bandopwinder wilt u natuurlijk zeker zijn van de juiste maat. Hiervoor is het belangrijk dat u altijd let op de breedte van het rolluikband.
 
2. De bandopwinder losmaken
Zorg ervoor dat u de bandopwinder heel voorzichtig los maakt. Er zit namelijk een veerdoos in het midden van de bandopwinder die onder constante spanning staat. Hierna kunt u het rolluikband losmaken.
 
3. Bevestigen van het rolluikband
Als het rolluikband is losgemaakt, kan je een inkeping van 1 cm in het band maken. Hierna kunt u dit aan de lintschijf van de nieuwe rolluikbandopwinder bevestigen. De lintschijf wordt ook wel de banddoorvoering genoemd en kunt u herkennen aan het ijzeren lipje boven op de bandopwinder
 
Is het rolluikband aan de lintschijf bevestigd? Dan kan je het uiteinde van het band aan de meenemer bevestigen, houd de bandopwinder goed vast. U kunt het band voorzichtig een stukje terugduwen zodat het rolluikband strakgespannen is.
 
Houd het band nog vast en pak een pen of schroevendraaier om de zekering boven op de veerdoos in te drukken. Rol het band nu langzaam op de veerdoos op. Zorg dat het einde van het band wordt vastgezet, dit kan bijvoorbeeld met een knop. Tenslotte kunt u de bandopwinder weer in elkaar zetten.
 
U kunt nu uittesten of u de bandopwinder van uw rolluik op de juiste manier hebt vervangen.
 
          
 

Rolluikband van je rolluik vervangen:

Het rolluikband kan ook wel eens aan vervanging toe zijn. Door veel gebruik en/of slijtage kan het band vies worden, afbreken of scheuren. Dit is dus een teken om je rolluikband te vervangen. Hier ziet u een uitleg hoe je het rolluikband kunt vervangen.
 
1. Het rolluik naar beneden laten en de bandopwinder openmaken
Meestal kan je de bandopwinder openen met een schroevendraaier.
 
2. Het oprolmechanisme blokkeren
Het is belangrijk om het oprolmechanisme van de bandopwinder te blokkeren door dit bijvoorbeeld met een schroefje vast te zetten, zo kunt u het rolluikband vervangen. Zorg ervoor dat het oprolmechanisme goed vastzit.
 
3. De rolluikkast openen
Draai de schroefjes met een schroevendraaier los om de kast te openen.
 
4. De bladveren van de as losmaken
U kunt nu de bladveren losmaken van de as. Dit kan door de propnagel of schroef te verwijderen of door de bladveren te draaien. Zo klikken ze uit de as.
 
5. Het oude rolluikband vastmaken aan de nieuwe
U kunt ze bijvoorbeeld aan elkaar nieten. Trek vervolgens het oude rolluikband, met het nieuwe eraan, terug.
 
6. Het oude rolluikband losmaken van de bandschijf
Het rolluikband rolt op aan de bandschijf, dit is het oprolmechanisme. Dit zit bovenaan het rolluik.
 
7. Het nieuwe band bevestigen
U kunt nu het nieuwe band bevestigen. U kunt het band bevestigen aan de bandschijf door het vast te schroeven of in te haken. Vervolgens draait u het nieuwe rolluikband rond de bandschijf en doe dit in ieder geval twee keer. De rest van het band kunt u zo laten hangen dat het uiteinde 20 à 30 cm lager komt dan de bandopwinder. Hierna kunt u de bladveren weer vastzetten.
 
8. Het uiteinde van het nieuwe band door de bandopwinder halen
Let goed op dat het rolluikband niet gedraaid zit.
 
9. Het rolluikband vastmaken
Aan het oprolwiel in de bandopwinder kunt u het rolluikband vastmaken. Deblokkeer vervolgens het oprolmechanisme in de bandopwinder zodat het lint rustig oprolt.
 
U kunt nu testen of het rolluik goed werkt en zonder haperen oprolt en weer naar beneden gaat.
 
 
 

Zonnerij verlaten? Je kunt je winkelmand bewaren voor later!